Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Все още имаме разминавания с Япония, за да подпишем мир

Позициите на Москва и на Токио по повод евентуалното сключване на мирен договор все още доста се разминават. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на среща в Москва с японския си колега Таро Коно, предаде ТАСС.

След края на Втората световна война СССР и Япония не подписват мирен договор и оттогава са в спор за суверенитета на един архипелаг в Северния Тихи океан, наричан от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии.

Лавров припомни пред японския външен министър руско-японските преговори по въпроса през последните месеци и изрази надежда, че консултациите са дали на страните възможност "да схванат по-добре същината" на разногласията между тях. "Разминаванията засега са доста значителни", констатира той.

Таро Коно заяви, че бе желал днес обстойно да обсъди с Лавров териториалния проблем "в стремеж да бъде сключен мирен договор и същевременно да се развиват двустранните връзки в широк спектър от насоки". "С което да бъдат изградени японско-руски отношения на ново равнище", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във