Банкеръ Daily

Свят

Лавров: В изявленията срещу Русия има "хитлеристка" терминология

Главата на руската дипломация Сергей Лавров заяви днес, че изявленията на европейските лидери срещу Русия, обект на тежки санкции заради офанзивата й в Украйна, съдържат "хитлеристка" терминология, предаде Франс прес.

"Днес са ни обявили истинска хибридна война, "тотална война" - този термин, използван от Хитлерова Германия, произнасят днес мнозина европейски политици, говорейки какво искат да сторят с Руската федерация. Целите им не са скрити, декларирани са публично - да разрушат, да потрошат, да унищожат, да удушат руската икономика и Русия като цяло", каза първият дипломат на страната, цитиран от ТАСС.

Откакто изпрати десетки хиляди войници в Украйна, Русия е обект на безпрецедентно мащабни западни санкции, които вече засегнаха финансовата й система, логистичните вериги, валутата и инфлацията.

Москва смята, че в Украйна се бори срещу "неонацисти". Централната роля на Съветския съюз в победата над Хитлерова Германия през 1945 г. е гръбнакът на руската национална идентичност и на патриотичния дискурс на Владимир Путин. Руският лидер вече е използвал термини, свързвани с нацистите, говорейки за западните страни - отправял е критики срещу техния икономически "блицкриг" и е сравнявал санкциите им с "антисемитски погроми".

Facebook logo
Бъдете с нас и във