Банкеръ Weekly

Свят

Лавров: Украинските власти ще отговарят за кървавото престъпление

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди временното правителство в Киев, че ще трябва да отговаря пред правосъдието за "кървавото престъпление" в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Лавров говори на среща с млади дипломати от Общността на независимите държави (ОНД) в Москва.

Действията, предприети от киевските власти, са наказателна акция, престъпление срещу собствения народ, и вече доведоха до много жертви, каза той. "Около 160 танка, 250 БТР-а и друга тежка техника и авиация воюват със собствения народ. Това е кърваво престъпление, за което тези, които тласнаха армията към него, ще отговарят и ще бъдат предадени на правосъдието", заяви Лавров.

Същевременно той обвини Вашингтон, че изопачава Женевското споразумение, чиято цел е да се облекчи напрежението, и припомни, че т.нар. антитерористична операция в Източна Украйна е започнала веднага след пристигането в Киев на директора на ЦРУ Джон Бренън.

Русия ще действа за деескалация на конфликта в духа на компромиса, постигнат в Женева, но ще отхвърли всякакви едностранни искания, подчерта руският външен министър. "А на нас ни сервират (такива искания) - най-вече от страна на САЩ, които имат забележителната способност да преобръщат всичко с главата надолу", каза Лавров.

Той разкритикува американския държавен секретар Джон Кери за неговия "неприемлив, обвинителен тон", след като първият дипломат на САЩ намекна вчера, че Вашингтон е близо до налагане на допълнителни санкции срещу Русия заради украинската криза.

Твърденията на Кери, че украинските власти са заловили руски агенти, са несериозни, каза Лавров. "Ами покажете ги на народа, покажете ги по телевизията", добави той.

Министърът заяви, че проруските милиции в Източна Украйна ще предадат оръжията си и ще освободят окупираните административни сгради, само ако властите в Киев започнат да изпълняват Женевското споразумение, ако разчистят Майдана и освободят нелегално окупираните сгради там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във