Банкеръ Daily

Свят

Лавров ще пропусне вечерята на външните министри на Г-20 в Бали

Руският външен министър Сергей Лавров ще с тръгне от срещата на външните министри на Г-20 в Бали по-рано от предвиденото и ще пропусне сесиите, планирани за днес следобед, както и официалната вечеря тази вечер, предаде ДПА, като се позова на руското външно министерство.

"Лавров все още провежда двустранни разговори, след което ще говори пред медиите и ще си тръгне", каза пред ДПА говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара по въпроса за украинското зърно, заяви руският външен министър в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индонезия. 

"Готови сме да преговаряме с нашите украински и турски колеги", каза той и обясни как според него би могъл да бъде решен проблемът с превоза на украинско  зърно. "Ако става дума за украинското зърно, Украйна трябва да разблокира пристанищата си, да ги разминира или да осигури безопасно преминаване през минните полета, а вече извън териториалните води на Украйна Русия и Турция са готови да гарантират сигурността на съответните плавателни съдове и да ги съпроводят до проливите. Оттам нататък в Средиземно море те ще продължат на собствен ход", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров отбеляза, че тук основната роля се пада на военните, тъй като целият процес е свързан с използването на военноморски сили. "Кога ще продължат преговорите, не бих могъл да кажа, защото от няколко дни не съм бил в Москва, но мога да потвърдя, че от наша страна винаги има готовност за това", заяви той.

На 21 юни в Москва се състояха преговори между военни делегации от Русия и Турция по въпроса за създаването на безопасен коридор за превоз на украинско зърно. Турските министерства на външните работи и отбраната ги определиха като положителни и конструктивни и отбелязаха, че е било решено консултациите да продължат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във