Банкеръ Daily

Свят

Лавров: САЩ пречат на преговорите за мир с Украйна

Москва обвини днес Съединените щати, че пречат на преговорите между Русия и Украйна, предаде Франс прес.

"Преговорите са трудни, украинската страна постоянно сменя позицията си. Трудно е да се освободим от впечатлението, че нашите американски колеги ги държат за ръката", заяви руският външен министър Сергей Лавров в реч пред студенти от Московския държавен институт по международни отношения, като визираше украинските участници в преговорите.

"САЩ просто изхождат от принципа, че не е в техен интерес този процес да приключи бързо", каза още Лавров.

"Западните страни искат да играят ролята на посредници. Не сме против тази идея, но си имаме червени линии", изтъкна руският министър.

Сергей Лавров обвини Запада, че "залива Украйна с оръжия", чието предназначение е според министъра възможно най-много да удължи продължителността на сраженията между Москва и Киев.

Лавров каза още, че идеята на Полша за изпращане на мироопазващи сили на НАТО в Украйна може да доведе до сблъсък между Русия и НАТО, предаде Ройтерс.

"Надявам се, че те разбират за какво говорят", заяви външният министър.

"Това, което се случва сега в света, е не толкова свързано с Украйна, колкото с опитите за образуване на нов световен ред", подчерта Лавров, предаде ТАСС.

"Преди много години, да кажем десет години, западните ни колеги вместо да използват термина "международно право", за чието зачитане винаги са призовавали през всичките години на съществуване на ООН, вместо да призовават за спазване на международното право, започнаха да изискват от всички да спазват световен ред, базиран на правила, да изискват спазването на тези правила. А никой не се съобразява с правила, защото такива не съществуват", изтъкна руският външен министър.      

Крайната цел на Запада е възстановяването на еднополюсния свят, каза още Лавров. Западът иска да сдържа всички свои конкуренти - сега това е Русия, а следващата цел може да е Китай, изтъкна той.

По концептуалните въпроси Европейският съюз загуби самостоятелността си и напълно се сля с НАТО и САЩ, заяви министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във