Банкеръ Daily

Свят

Лавров: САЩ подготвят Европа за използване на ядрено оръжие срещу Русия

Военните в САЩ подготвят въоръжените сили на страните в Европа за използване на тактическо ядрено оръжие срещу Русия. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на Конференцията по разоръжаването в Женева, предаде ТАСС.

"Ядреното разоръжаване се възпрепятства от запазването на американското нестратегическо ядрено оръжие в Европа, съпровождано от дестабилизиращата практика на "съвместните ядрени мисии". В рамките на тези мисии с грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие неядрените членове на НАТО участват в планирането на използването на американски нестратегически ядрени боеприпаси и са привлечени към усвояването на съответните навици. Всички трябва да разберат, че самите военни на САЩ подготвят въоръжените сили на страните от Европа към използване на тактическо ядрено оръжие срещу Русия", подчерта Лавров.

"Русия няма разположено тактическо ядрено оръжие, не отработва неговото използване. Ние сме съсредоточили боеприпасите, които имаме, в централни бази за съхранение на своята национална територия", каза министърът.

"В тези условия наличието на готови за използване тактически ядрени въоръжения на САЩ в Европа са не просто остатък от Студената война, а явна агресивна позиция", допълни Лавров. Той изрази надежда, че европейските граждани ще успеят да кажат твърдо "не" на разполагането на своя територия на оръжия за масово унищожение, които принадлежат на единствената страна, която вече е използвала това оръжие срещу населението на Хирошима и Нагасаки.

Лавров каза също така, че Русия е съкратила ядрения си арсенал с над 85 процента в сравнение с количеството, което е имала в разгара на Студената война. Той допълни, че това е станало в съответствие с Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия.

Министърът каза, че САЩ са решили да запазят значителен брой ракети в нарушение на споразумението, предаде Ройтерс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във