Банкеръ Daily

Свят

Лавров: САЩ няма да ударят Северна Корея

Руският външен министър Сергей Лавров коментира напрежението между САЩ и Северна Корея след поредните заплахи, разменени между Пхенян и Вашингтон.

Според Лавров САЩ няма да нанесат удар по Северна Корея, защото са сигурни, че тя разполага с ядрено оръжие, което може да бъде използвано като ответна мярка.

"Американците не само подозират, а точно знаят, че Пхенян разполага с ядрени бомби. Президентът Владимир Путин неведнъж, говорейки по този въпрос, е казвал, че е невъзможно да си представим, че американците или който и да е друг имат стопроцентова информация за всички без изключение обекти" в Северна Корея, обясни Лавров. 

По думите му подобно било мнението и на хората, с които е разговарял по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

Лавров добави, че се надява Вашингтон да следва тази логига и ситуацията да не излиза от контрол, което би довело до "много непредсказуем пик, и ще страдат хиляди и хиляди, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди съвсем невинни граждани в Южна, Корея, в Северна Корея, разбира се, и в Япония, а и Русия и Китай са съвсем наблизо". 

Руският външен министър сподели мнението си и за вътрешнополитическите борби в САЩ. Той представи становище, че те са обусловени от това, че изборите бяха спечелени от "антисистемен играч", което е докарало русофобите до нервен срив. Според Сергей Лавров същите тези рософоби са се опитали да натикат администрацията на Доналд Тръмп в ъгъла. 

"Главна роля тук, разбира се, играят демократите, които и досега обвиняват руската намеса за поражението на Хилари Клинтън. Но освен тях, и републиканците в значителна степен, поне по някои въпроси, активно се присъединяват към демократите. Това може да се обясни с избирането на несистемен човек, който намери път към сърцата на избирателите", посочи първият руски дипломат. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във