Банкеръ Daily

Свят

Лавров: САЩ ни обвиняват за Сирия, а бомбардираха Югославия

САЩ стигат дотам да отправят публични оскърбления срещу Русия, обвинявайки я във "военни престъпления" в Сирия, а бомбардираха в Югославия граждански обекти, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю във филм за покойния дипломат и политик Евгений Примаков по руска телевизия.

"Агресията срещу Югославия беше, разбира се, именно агресия", подчерта Лавров, цитиран от ТАСС.

"Между другото, това беше първото въоръжено нападение в Европа срещу суверенна държава след 1945 г. Сега на фона на случващото се около Сирия, нашите западни партньри, преди всичко американците, а и британците, вече стигат в истерията си до публични оскърбления, употребявайки такива думи като "варварство", "военно престъпление". Напомням, че агресията против Съюзна република Югославия беше съпроводена с атаки срещу огромно количество граждански обекти, включително телевизията на Сърбия, мостове, по които минаваха граждански пътнически влакове, и много други. Хиляди загинали, от тях няколко стотици деца, четвърт милион бежанци, за които никой оттогава повече не си спомня", подчерта Лавров.

По думите на министъра, "ако Русия в лицето на Примаков не беше реагирала така, както той реагира на това грубо погазване на международното право, ние навярно, после дълго време нямаше да можем да си простим и нашата история щеше да се попълни с много неприятна страница".

Думите на Лавров са по повод прословутия "лупинг на Примаков", който като премиер през март 1999 г., летейки за среща с вицепрезидента Ал Гор, научава над Атлантика, че САЩ са решили да започнат бомбардировките и нарежда на пилота да направи обратен завой.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във