Банкеръ Daily

Свят

Лавров: САЩ купуват оръжие от Източна Европа и го прехвърлят към Венецуела

Вашингтон планира в най-скоро време да закупи от източноевропейска държава преносими зенитно-ракетни комплекси и други оръжия и да ги прехвърли близо до Венецуела, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров направи изявлението след преговори с вицепрезидентката на Венецуела Делси Родригес в Москва.

Първият руски дипломат каза, че "постъпващата информация говори за това, че в най-близко бъдеще САЩ планират да закупят от една от източноевропейските държави стрелково оръжие, миномети, преносими зенитно-ракетни комплекси, редица други видове оръжие и да ги прехвърлят по-близо до Венецуела с помощта на авикомпания на напълно послушен на Вашингтон режим в постсъветското пространство".

Русия увери днес Каракас в "солидарността" на Владимир Путин с неговия съюзник Николас Мадуро, изправен пред "фронтална атака и безсрамна намеса", докато редица западни държави подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

"Президентът Владимир Путин изпраща благопожеланията си за подкрепа и солидарност на своя колега Николас Мадуро", заяви ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров в началото на срещата си с Делси Родригес.

"Сътрудничим си много тясно с вас и координираме действията си на международната арена. Това придобива особена важност в момент, когато Венецуела е изправена пред фронтална атака и безсрамна намеса във вътрешните й работи", продължи Лавров, цитиран от агенция РИА Новости.

Вицепрезидентката Родригес каза, че страната й е "жертва на агресия от страна на САЩ".

Родригес съобщи днес след разговорите си с Лавров, че президентът Мадуро е наредил европейското представителство на държавната петролна компания PDVSA да се премести в Москва, предаде Ройтерс.

Лавров обяви на съвместната пресконференция с Родригес, че Москва помага на Каракас с доставки на пшеница, но не уточни в какви обеми.

От 2018 г. насам Русия е доставила на Венецуела 64 100 тона пшеница, по данни на руската консултантска фирма СовЕкон от 18 февруари, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във