Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Русия и Китай не използват ваксините като оръжие

Руският външен министър на пресконференция с казахстанския му колега.

Русия и Китай не водят никаква "война чрез ваксините" и не ги използват за геополитически инструмент, обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Радио Китай. 

На пресконференция след срещата с казахстанския външен министър Лавров заяви: „Западните страни говорят, че Русия и Китай са инициирали хибридна „ваксинална война“ и използват ваксините като геополитически инструмент. Това, разбира се, е жалко, защото те само говорят за проблем, който те самите изпитват в западния свят, включително в ЕС. Но ние никога не отправяме неразумни критични изявления относно случващото се в западния свят, нито се радваме на чуждото нещастие, включително по въпроса за ваксините", заяви Лавров. 

По време на виртуалната среща на върха на ЕС френският президент Еманюел Макрон заяви, че Русия и Китай водят битка за влиянието си в света чрез ваксините. 

Макрон каза, че в момента се води нов тип световна война и тя е свързана с ваксините. Той призова ЕС да се пребори за независимост в производството на медикаментите, като разшири производството си и стане най-големият им производител в света.

Призивът на Макрон дойде в момент, когато редица страни от съюза отчитат ръст на смъртните случаи, а самият ЕС е изнесъл повече ваксини, отколкото е поставил.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че от 1 декември 2020 са били изнесени около 77 милиона дози в 33 държави. През същия период страните от ЕС са инжектирали около 62 милиона дози от 88 милиона, доставени от производителите за прилагане в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във