Банкеръ Daily

Свят

Лавров разкритикува "опасните игри" на САЩ, НАТО и ЕС

Руският външен министър Сергей Лавров критикува пред в. "Росийская газета" "опасните игри" на САЩ, НАТО и ЕС във връзка с насрочените през април-май американски маневри в Европа "Дифендър 2020" ("Защитник 2020") с център в Германия.

Европейското пространство е вече пренаситено с военни обекти и оръжия, а движението на НАТО в източна посока е създало сериозни проблеми за стратегическата стабилност в Европа. Алиансът "се сраства с Евросъюза" и "се опитва да провежда съвместни (военни) учения, въвличайки в тях неутрални държави под предлога, че членуват в ЕС. Примерно страни като Финландия и Швеция", заявява първият дипломат на Москва.

В този контекст според него "е измислен терминът "военен Шенген", предвиждащ да бъдат модернизирани всички транспортни артерии чак до източната граница на НАТО по такъв начин, че всяка бойна техника, включително най-тежка, да може без спънки да се движи на изток".

"Естествено ще реагираме (. . .) Ответните ни мерки са неизбежни", уверява руският външен министър. Но подчертава "един немаловажен аспект" - че Русия взема "ответни мерки" единствено на своя територия. "Също както и всичките ни ядрени оръжия се намират на наша територия за разлика от американските ядрени оръжия", добавя Сергей Лавров пред московския официоз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във