Банкеръ Daily

Свят

Лавров призова за диалог между Дамаск и кюрдите

Сирийското правителство трябва да се ръководи от принципа за суверенитет над територията на своята страна и да води диалог с представители на всички етнически групи, включително и с кюрдите. На свой ред живеещите в Сирия етнически групи трябва да уважават териториалната цялост на страната, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, по време на посещението си в Словения. 

"Да се решат всички и всякакви проблеми, които са налице и които дори от време на време се изострят в Сирия, е възможно единствено на основата на уважението на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Този критерий е универсален", каза Лавров, отговаряйки на въпрос как може да бъде уредена ситуацията в сирийския район Африн, където Турция от 20 януари провежда военна операция "Маслинена клонка" срещу кюрдите. 

"За уреждането не помогна това, че преди известно време част от кюрдското население в северната част на Сирия обяви автономия. За уреждането не помогнаха и действията на САЩ и водената от тях коалиция по съдействието на тези тенденции, по съдействие за автономизацията на кюрдите и даже за създаване на органи за управление по места, които открито бяха представяни като неподчиняващи се на Дамаск", подчерта руският външен министър. 

Той призова и самото правителство на Сирия да разговаря с всички представители на едни или други етнически и религиозни групи, включително и кюрдите.

Само на тази основа, подчерта Лавров, е абсолютно реално да бъде прекратено кръвопролитието, да започне устойчив процес на уреждане на кризата, в хода на който да бъдат гарантирани интересите не само на сирийския народ в цялото му многообразие, но и законните интереси на всички съседи на Сирия и на другите външни играчи.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във