Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Покровителството на Запада внуши безнаказаност на Прищина

Покровителството на западните страни спрямо действията на Прищина внуши на косовските власти чувство на безнаказаност. Това заяви днес пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Те (властите на Косово) явно престанаха да слушат онези, които се правеха, че ръководят. Всъщност те никого не са слушали. И Европейският съюз, и САЩ опитваха да ги ръководят. Резултатът е трагичен. В резултат на това покровителство от страна на Запада косовските власти придобиха усещане за безнаказаност и си мислят, че могат да правят каквото си поискат, посочи Лавров.

Нахлуването на полиция в Северно Косово и реакцията към случилото се на западните страни разрушиха доверието и партньорските отношения на Сърбия със Запада. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия "Първа ТВ".

Това, което се случи във вторник в Северно Косово, премина някои граници. Струва ми се, че международната общност първоначално не разбра, че е била премината границата на търпението, сега това на някои места го разбират и питат: "А какво точно се е случило, след като тази граница е премината?". Казва се, че трябва да се преминат десет стъпала, за да бъде загубено доверието, но това, което се случи, бе стъпването не на десетото, а на дванадесетото стъпало, при което албанците разрушиха доверието ни, каза Вучич вчера.

Проблемът не се състои в последиците от инцидента, а проблемът е свързан с живота на 28 души и още по-големият проблем се състои в разрушаването на вярата в партньорските отношения със западната част на международната общност по въпроса за Косово, добави президентът.

На 28 май косовската полиция нахлу в населените със сърби общини в Северно Косово и арестува 28 души, включително руския гражданин и сътрудник на мисията на ООН Михаил Красношчеков, който има дипломатически имунитет. При действията на косовската полиция са били бити над 100 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във