Банкеръ Daily

Свят

Лавров: "Освобождението" на Донбас е приоритет за Русия

"Освобождаването" на украинския регион Донбас е безусловен приоритет за Москва, докато други украински територии трябва да решат бъдещето си сами, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров говори в интервю за френската телевизия Те Еф 1 в момент, когато Русия продължава офанзивата си към на ключови градове в Донбас, индустриалното сърце на Украйна, състоящо се от Донецка и Луганска област.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната "специална военна операция" в Украйна има за цел да демилитаризира съседката си след вълните на разширяване на НАТО на изток и да я прочисти от това, което смята за вдъхновен от "нацизма" национализъм. Киев и западните държави смятат тези твърдения за неоснователен претекст за заграбване на украинска земя.

"Освобождаването на Донецка и Луганска област, признати от Руската федерация за независими държави, е безусловен приоритет", заяви Лавров. За останалите територии в Украйна той заяви: "Не вярвам, че те ще се радват да се върнат под властта на един неонацистки режим, който е доказал, че е русофобски по своята същност. Тези хора трябва да решат сами за себе си".

Лавров отрече президентът Владимир Путин да е болен и добави, че няма никакъв признак за такова нещо. 

Здравословното състояние на Путин и личният му живот са теми табу в Русия и почти никога не се обсъждат публично. Но в отговор на въпрос на Те Еф 1, Лавров отговори в комюнике: "Не мисля, че някой с всичкия си може да види в този човек признаци на каквато и да било болест".

Лавров допълни, че Путин, който ще стане на 70 години през октомври, се явява всеки ден публично. "Можете да го видите на екрана, да четете или да слушате речите му", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във