Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Няма предпоставки за нова студена война

В света няма предпоставки за нова студена война, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Много е трудно, естествено, да сравняваме двете ситуации (днешната и отпреди половин век), те са коренно различни. Не виждам обаче предпоставки да стане реалност второ издание на студената война", каза първият дипломат на Русия. Той говори пред студенти от Московския държавен институт за международни отношения.

Западните партньори на Русия според него "грубо са нарушавали и продължават да нарушават политическите си ангажименти" към сигурността в Европа. Затова Москва вече няма да може да работи както обикновено "нито със САЩ, нито с ЕС, камо ли пък с НАТО", увери Лавров. Той обаче заяви, че Русия ще е готова да работи с всеки нов лидер на САЩ, комуто е гласувано доверие на свободни демократични избори.

Осемдесет на сто от населението на планетата живеят в страни, които споделят подходите на Русия и се стремят към справедливост в световните дела. "Никой не ни е обърнал гръб. Просто е смешно да се говори за някаква изолация" на Руската федерация. А "огромното мнозинство от държавите" в света не споделят подходите на Запада на международната арена, заяви той.

Азиатско-Тихоокеанският регион "още дълго време ще остане локомотив на световното икономическо развитие" докато най-големият търговски партньор на Русия - ЕС, "постепенно губи позиции", констатира руският външен министър.

Лавров повтори руската позиция, че присъединяването на Крим към Русия е извършено според нормите на международното право, и заяви, че няма правни проблеми Западът да признае влизането на Крим в състава на Русия. Западните страни обаче нямат политическа воля да го сторят, затова пък "имат очевидно политическо желание да използват ситуацията" за възпиране на Русия, каза шефът на московската дипломация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във