Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Москва би приветствала преговори между САЩ и Иран

Москва би приветствала преговори между САЩ и Иран, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с японския си колега Таро Коно днес, предаде БНР.

"Бихме приветствали започването на преговори между Вашингтон и Техеран, както приветстваме преговорния процес между САЩ и Северна Корея и ние също така вярваме, че е важно да се проправят пътища за преговори по въпроса за Венецуела", посочи г-н Лавров, но предупреди, че преговорите не могат да се основават на заплахи.

"Убедени сме, че преговорите не могат да започнат, ако една от страните заяви: "Първо ще ви задушим икономически и след това ще ни умолявате за споразумение. Това не е модел на поведение, който считаме за подходящ във връзка с външната политика", посочи Сергей Лавров.

Неговите коментари са факт, след като ден по-рано американският съветник по националната сигурност Джон Болтън съобщи, че има "доказателствата" срещу Иран, свързани с инцидентите с петролни танкери край пристанището на Фуджейра, Обединените арабски емирства, които доказателства ще бъдат представени и обсъдени в Съвета за сигурност на ООН през следващата седмица.

По време на посещение в Лондон преди предстоящата в началото на юни визита на американския президент Доналд Тръмп, Джон Болтън отново подчерта, че Вашингтон не се стреми към промяна на режима в Иран. Той допълни, че разгръщането на американски сили в региона е било полезно за възпиране на заплахата от страна на Ислямската република, която все още не е приключила.

Също вчера специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук заяви, че Вашингтон ще използва военна сила, за да отговори на евентуална атака срещу интереси на САЩ от страна на Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във