Банкеръ Daily

Свят

Лавров към Тилърсън: Ударите на САЩ в Сирия са незаконни

Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва, предаде ТАСС.

"Руското ръководство вече изрази принципните си оценки във връзка с този случай. Смятаме за въпрос от принципно значение да не допуснем риск от рецидив на подобни акции в бъдеще", подчерта руският първи дипломат. Ударите на САЩ срещу сирийска военна база са незаконни, заяви Лавров и добави, че се надява да на откровени и честни разговори с Тилърсън по създаването на широка антитерористична коалиция.

Държавният секретар на САЩ каза на руския си колега, че иска да използва преговорите в Москва, за да разбере защо между Русия и САЩ има остри разногласия и да намери начин за преодоляване на различията. В началото на преговорите с Лавров Тилърсън заяви, че очаква с нетърпение открити и откровени дискусии.

Лавров каза на Тилърсън, че нападението срещу Сирия работи в полза на екстремистите

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че срещата в Москва се провежда в момент, който е от важно значение за отношенията на двете страни. "Опитваме се да си обясним позициите си и да поговорим за тези области, в които нашите цели и задачи са общи, а интересите съвпадат, въпреки разликата в тактическите подходи", заяви той. "Това ще ни даде възможност да обясним и изразим и тези гледни точки, по които имаме различия, с цел да стесним тези различия и да си обясним взаимно нашите позиции и възгледи", подчерта Тилърсън. Той напомни, че предишната му среща с Лавров беше на 16 февруари в Бон, а след нея бяха проведени редица телефонни разговори. "И двамата бяхме единодушни, че тези линии за връзка трябва да бъдат открити", отбеляза държавният секретар.

Москва се надява да изясни перспективите за диалог със САЩ, включително по отношение на борбата с тероризма, заяви Лавров. "Смятам вашето посещение за много своевременно. То предоставя толкова необходимите възможности да се опитаме, както се договориха президентите на Русия и САЩ, да изясним перспективите за взаимодействие по всички тези въпроси и преди всичко по създаването на широк антитерористичен фронт", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във