Банкеръ Daily

Свят

Лавров - жегнат от Макрон заради коментар по повод Африка

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "обидни" думите на френския президент Еманюел Макрон, отнасящи се до разширяването на връзките на Русия с Африка.

След срещата на Съвета на външните министри на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество в Ташкент Лавров коментира: "По повод изявленията на президента Еманюел Макрон, мога да призная, че от французите очаквах да са по-етични. Ако си спомням правилно, думите на държавния глава бяха, че той е обезпокоен от военната и дипломатическата активност на Русия в Африка и че дори не би нарекъл отношенията им сътрудничество, а руска подкрепа за абсолютно провалени, нелегитимни режими и хунти".

След това Лавров обърна внимание на страните, които е посетил в Африка и които развиват последователно отношенията си с Руската федерация.

Според анализатори Еманюел Макрон изпитва някакъв особен тип ревност. Той посети Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау в периода от 25-и до 28-и юли. Сред основните задачи на обиколката му бе възстановяването на пълноценните отношения с Африка.

Визитата му в Африка съвпадна с посещението на първия руски дипломат на континента, който в дните от 23-и до 27-и юли пътува до Египет, Конго, Уганда и Етиопия, където се срещна с местните лидери, с техните дипломати, включително и с техни представители в Лигата на арабските държави.

Коментирайки посещението на руския външен министър в Африка, Еманюел Макрон изрази безпокойство от разширяването на дипломатическите и военни контакти на Русия в Африка. Той обърна внимание, че Русия развива външнополитическите си отношения с Африка, като в същото време се намесва в частни военни компании. Тук най-вероятно Макрон има предвид, че руски войници са разположени в град Тимбукту в северната част на Мали, където обучават армията му.

В действителност една от основните цели на посещението на Сергей Лавров в Африка бе да успокои африканските партньори, че руските износители на зърнени култури ще изпълнят всичките си задължения спрямо тях.

Освен това в началото на юни сенегалският държавен глава Маки Сал, настоящ председател на Африканския съюз, заедно с Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на Съюза, пътуваха до Сочи, за да се срещнат с руския президент и да му обърнат внимание, че африканските страни са „жертви” на кризата и на спрени доставки на зърнени култури и торове, които в най-скоро време следва да се подновят.

По ирония на съдбата в деня, когато първият дипломат на Русия даде уверение, че руските компании ще си спазват ангажиментите, руската армия бомбардира украинското пристанище в Одеса, въпреки постигнатото ден преди това споразумение между Киев, Москва и Турция. Лавров успокои африканските си партньори, че руските удари са насочени само към военната инфраструктура, която е „на значително разстояние от така наречения зърнен терминал“.

За африканските държави залозите са високи. Египет, който внася 80% от пшеницата си от Русия и Украйна, се страхува от бунтове, предизвикани от продоволствена криза.

В същото време обиколката на Сергей Лавров в Африка има и друга цел - тя е част от комуникационната стратегия на Москва, която от няколко години се представя като алтернатива на западните страни. Тази стратегия има ефект - на 2 март 2022 г. в ООН седемнадесет африкански страни се въздържаха при гласуването на резолюцията, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна. Според експерти обаче тази симпатия към Русия е по-скоро израз на недоверие към Запада, отколкото реална подкрепа за политиката, водена от Путин.

Но независимо какво е отношението на африканските лидери към Русия, Москва продължава да се опитва да разширява влиянието си - в Република Конго руска компания работи по изграждането на голям тръбопровод, който трябва да транспортира петрол от югозападната му част до северната, а в Египет властите възложиха строителството на бъдещата си електроцентрала с четири реактора на руската държавна компания за атомна енергия "Росатом".

Facebook logo
Бъдете с нас и във