Банкеръ Daily

Свят

Лавров и Помпео ще обсъдят оръжейния контрол

Руският външен министър Сергей Лавров заминава за  Вашингтон във вторник за разговор с американския държавен секретар Майк Помпео, предаде Асошиейтед прес.

Темите, които ще се обсъждат, ще бъдат оръжейният контрол, ситуацията в Украйна и Сирия и други въпроси, свързани с обтегнатите американо-руски отношения.

През седмицата Камарата на представителите в САЩ одобри резолюция срещу участието на Русия в срещите на върха на Г-7. Аргументът е, че Русия трябва да прояви уважение към териториалната цялост на своите съседи. Според конгресмените Кремъл трябва да спре с агресията, за да участва в срещите на върха на Г-7.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Русия искат да сключат нов договор за ядрените оръжия.

"Откровено казано, цялата ситуация с ядрените оръжия не е добра. Напуснахме договора, защото той не се спазваше от другата страна. Но те искат да сключим договори и ние също и аз мисля, че това би било нещо велико. Откровено казано, мисля, че това е едно от най-важните неща, които можем да направим. Китай също е заинтересуван да се присъедини към преговорите. Така че във връзка с това може да се случат някои много добри неща", каза Тръмп. 

През август Вашингтон официално денонсира Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, позовавайки се на нарушения от страна на Русия. Москва отрича тези обвинения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във