Банкеръ Daily

Свят

Лавров и Кери се срещат за Сирия и Близкия изток

Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери се срещат с колегите си от Саудитска Арабия и Турция Адел ал Джубейр и Феридун Синирлиоглу във Виена, за да обсъдят ситуацията в Сирия и Близкия изток. В Москва се надяват, че предстоящите преговори ще се превърнат в стъпка към създаването на широка коалиция в Сирия.

По-рано американският постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър подчерта, че руските военни удари в Сирия укрепват екстремистите от Ислямска държава, убиват десетки цивилни, принуждават хиляди хора да бягат от домовете си, разрушават училища и пазари. Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин пък обвини Вашингтон, че отказва да взаимодейства с Русия и да предоставя информация за позициите на терористите.

Също в австрийската столица предстои среща и на квартета от посредници за постигане на мир в Близкия изток (Русия, САЩ, ЕС и ООН). Те ще призоват израелските и палестинските лидери да смекчат риториката и да успокоят обстановката. Деветима израелци починаха, след като бяха намушкани с нож, застреляни или блъснати с кола от палестинци от началото на месеца, а 48 палестинци, включително 24-ма нападатели, сред които и деца, бяха убити от израелските сили за сигурност в отговор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във