Банкеръ Daily

Свят

Лавров и Блинкен започнаха преговори в Исландия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров  сложиха началото на преговорите си в Исландия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров  сложиха началото на преговорите си в Исландия. Те бяха единодушни, че двете страни имат много различия, но трябва да работят заедно за уреждането на някои проблеми. Това е първата среща на високо равнище между представители на САЩ и Русия след встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън., съобщава Ройтерс.

"Има много области, в които руските и американските интереси съвпадат и ако двете страни работят заедно, светът ще е едно по-сигурно място. Но ако Русия действа агресивно, САЩ и техните съюзници няма да останат със скръстени ръце", коментира Блинкен.

Лавров пък изрази каза, че Русия е готова за уреждане на въпроси, останали нерешени от предишното правителство на САЩ. 

Срещата е част от усилията на Байдън за преодоляване на външнополитическите конфликти.  В същото време Съединените щати се отказаха да налагат санкции на заради изграждането на газопровода между Германия и Русия "Северен поток 2", защото искат да подобрят отношенията си с Европа.

Това е ключово решение и сериозна промяна в позицията на Байдън. Новината излезе от доклад, който американското външно министерство е изготвило за Конгреса. В него се казва, че за американските национални интереси е най-добре санкциите да бъдат свалени.

В писмо, адресирано до Конгреса, държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2) и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин. Въпреки това Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във