Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Екстремистите в Идлиб трябва да бъдат ликвидирани

Руският министър на външните работи Сергей Лавров описа екстремистите в сирийската провинция Идлиб като "гнойна язва", която трябва да бъде ликвидирана, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Идлиб е последното голямо огнище на терористи, които се опитват да спекулират със статута на зоните за деескалация, да държат цивилни за заложници като живи щитове и да подчинят въоръжените формирования, които са готови за преговори с правителството на Сирия. Така че от всички гледни точки тази "гнойна язва" трябва да бъде премахната", заяви руският външен министър на пресконференция след среща в Москва със саудитския си колега Адел ал Джубейр.

Русия остава в контакт със САЩ по положението в Идлиб, отбеляза Лавров.

По-рано днес Русия съобщи, че обсъжда положението в Идлиб и сирийския район Африн с Иран и Турция, както и с правителството и опозицията на Сирия, предаде РИА Новости.
Лавров изрази надежда, че западните страни няма "да възпрепятстват антитерористичната операция" в Идлиб, предаде Франс прес.

"Надявам се, че западните ни партньори няма да насърчават провокации и няма да възпрепятстват антитерористичната операция" в Идлиб, каза той.

Лавров освен това обвини западняците, че "активно подгряват" темата за "мнимо химическо нападение", което да се припише на сирийското правителство.

Едно настъпление на сирийския режим в Идлиб изглежда неминуемо, но зависи и от споразумение с Турция, която е традиционен поддръжник на бунтовниците. Преговорите между Москва и Анкара станаха по-интензивни през последните седмици, отбелязва АФП.

"Има пълно политическо разбирателство между Москва и Анкара, че трябва спешно да се разграничи умерената опозиция от терористите и да се подготви операция срещу тях, като се ограничат възможно най-много рисковете за цивилното население", заяви Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във