Банкеръ Weekly

Свят

Лавров: До края на седмицата Крим ще е част от Русия

„Юридическият процес по изпълнение на договорите за влизане на Крим и Севастопол в състава на Руската федерация ще приключи тази седмица. В момента се предприемат практически стъпки за изпълнението им“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Москва ще продължи да брани правата и свободите на руското население в чужбина и ще настоява те да бъдат спазвани изцяло“, добави Лавров на среща с представители на Министерството в отделни руски региони.

Руският президент Владимир Путин внесе за ратификация в Държавната дума договора за влизане на Крим в състава на Руската федерация и поправка към конституцията за създаване на нови субекти на Федерацията.

Председателят на Думата Сергей Наришкин обеща, че депутатите ще приемат тези два исторически законодателни акта в най-кратки срокове. Долната камара ще заседава по въпроса днес, а горната насрочи заседание за петък.

Автономната република Крим излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, след като на проведения референдум жителите на полуострова с мнозинство от почти 97% избраха Москва вместо Киев.

САЩ и западните им съюзници не признават референдума.

В същото време украинският парламент гласува резолюция, в която се казва, че "„Украйна няма да спре да се бори за освобождението на Крим, колкото дълга и мъчителна да е битката”. Тя е приета по инициатива на временния президент Александър Турчинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във