Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Брюксел разруши връзката между Русия и ЕС

Сергей Лавров и Ван И

Брюксел разруши връзките между Русия и ЕС. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в китайски град Гуейлин след среща с китайския си колега Ван Ии. Сега Русия поддържа само двустранни отношения с отделните членки на ЕС, отбеляза руският външен министър, цитиран от ТАСС.

Ван И също осъди западните санкции срещу китайски официални представители, предаде Асошиейтед прес.

"Държавите трябва да са единни в противопоставянето си на всякакви форми на едностранни санкции. Тези мерки няма да бъдат приети от международната общност", заяви китайският външен министър.

В съвместното си изявление двамата външни министри заявиха, че никоя страна не трябва да се стреми да наложи своята форма на демокрация на някоя друга.

"Намесата във вътрешните дела на една суверенна страна под предлога на насърчаването на демокрацията е недопустима", заявиха Лавров и Ван.

Русия и Китай поискаха среща на върха на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН заради сегашната обстановка на, според тях, изострени политически напрежения, като Москва заяви, че САЩ се държат деструктивно.

Двамата съюзници, чиито отношения със Запада са все по-обтегнати, отправиха този призив в съвместно изявление.

"Във време на растящ политически смут, една среща на върха на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН е особено необходима за установяване на пряк диалог за намиране на начини за решаване на общите проблеми на човечеството в интерес на съхраняването на глобалната стабилност", се казва в съвместното изявление, публикувано в сайта на руското външно министерство.

В изявлението САЩ не са споменати поименно. ТАСС обаче цитира Сергей Лавров, който след срещата си с Ван И заяви на пресконференция, че и Москва, и Пекин са неудовлетворени от поведението на Вашингтон.

По думите на Лавров Вашингтон залага на политически и военни съюзи от времето на Студената война, за да се опита да разруши международната правна структура.

В съвместното изявление се отправя и призив към другите държави да не се месят във вътрешните дела на Русия и Китай. Лавров заяви, че Русия и Китай смятат европейските и по-общо западните санкции като недопустими.

Вчера САЩ, ЕС, Великобритания и Канада наложиха санкции на китайски официални лица по обвинение в нарушаване на човешки права в Синцзян, където живее мюсюлманското малцинство уйгури.

Руският и китайският външен министър отхвърлиха обвиненията на Запада, че страните им използват ваксините срещу КОВИД-19 за пропагандни цели, предаде Франс прес.

Лавров и Ван И увериха, че Русия и Китай доставят ваксини от хуманитарни подбуди и за да спасят човешки животи, а не в преследване на геополитическите си интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във