Банкеръ Daily

Свят

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Румънката Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на Европейския съюз. Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите.

Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори. Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура.  Назначена за ръководител на румънската дирекция за борба с корупцията през 2013 г., тя помогна да бъдат издадени многобройни присъди срещу правителствени министри, депутати и кметове за измами, злоупотреби с власт и други престъпления. Нейната неуморна работа й спечели уважението на партньорите на Румъния. Правителството на социалдемократите и Ливиу Драгня я отстрани от длъжност през юли 2018 г.

Главният прокурор на бъдещата Европейска прокуратура трябва да бъде избран по общо съгласие между ЕП и Съвета на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във