Банкеръ Daily

Свят

Латвийски полицаи са обискирали дома на бивш член на ЕЦБ

Илмарс Римсевич

Латвийски полицейски служители са претърсили къщата на Илмарс Римсевич - бивш член на управителния съвет на Европейската централна банка и бивш председател на Централната банка на Латвия от 2001-а до 2019-а, съобщава латвийската информационна агенция LETA.  

Обискът е осъществен на 20 август в жилището на Римсевич и на други засега неидентифицирани лица като част от разследване на подозренията за натиск върху свидетели, твърди LETA без да посочва откъде е получила информацията. Адвокатът на банкера е отказал официален коментар на новината и е казал единствено, че клиентът му е предал всичките необходими документи, поискани от официалните власти.

Римсевич продължава да оспорва криминални обвинения за подкуп в размер на 500 хил. евро и пътуване в Русия, срещу които е обещал да помогне на вече нефукнциониращата Trasta Komercbanka за проблемите й с финансовите регулатори. Неговият арест през 2018-а е един от поредицата скандали, застрашили репутацията на финансовия сектор на страната-членка на еврозоната. Римсевич отхвърля всичките обвинения и твърди, че група от търговски банки са виновни за правните му проблеми.      

Част от доказателствата срещу обвиняемия се основават на свидетелски показания на лица, работили за Trasta. Един от ключовите свидетели по-късно е оттеглил показанията си с писмо до прокуратурата, а друг е починал. Латвия е прекратила криминалното дело срещу Римсевич. Европейският съд пък се е произнесъл по иск, внесен от адвокатите на обвиняемия, че той има имунитет срещу всякакви правни действия за осъществяваната от него дейност докато е бил член на управителния съвет на ЕЦБ.

Европейската централна банка отне лиценза на Trasta Komercbanka на 3 март 2016-а по искане на латвийския финансов и пазарен регулатор FKTK заради "сериозни нарушения по множество важни дейности". Кипър е последвал незабавно решението на ЕЦБ, лишавайки от лиценз и кипърския клон на латвийския кредитор. 

FKTK съобщава за пропуски по отношение на контрола за предотвратяване на прането на пари и финансиране на терористи. Службата за борба с организираната престъпност и корупцията пък е открила, че латвийската кредитна институция е европейската дестинация за милиарди долари, източени от Русия. Trasta Komercbanka е и една от шесте латвийски банки, разследвани по закона "Магнитски" за данъчна измама в размер на 230 млн. щ. долара и за преводи на откраднати пари от Русия. Предвид обстоятелствата и след като е преценил, че отпадането на кредитора от пазара няма да има значителен отрицателен ефект върху стабилността на латвийския финансов сектор, FKTK е решил да ликвидира банката и да възстанови парите по всички депозити до 100 хил. евро, съгласно нормативните изисквания на Европейския съюз. 

Trasta Komercbanka е предлагала банкови услуги от 1989-а както на местни, така и на чуждестранни клиенти. Освен в Кипър, тя е имала представителни офиси и в Русия, Украйна, Казахстан, Таджикистан и Азербайджан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във