Банкеръ Daily

Свят

Латвийката Илзе Юхансон е новият генерален секретар на ЕК

Латвийката Илзе Юхансон е новият генерален секретар на Европейската комисия, съобщи БТА, цитирайки еврокомисаря по работните места и социалните права Никола Шмит. Това е една от най-високите чиновнически длъжности в изпълнителните органи на Европейския съюз.

Юхансон изпълняваше задълженията на генерален секретар временно от 1 август миналата година, когато се оттегли нейният предшественик Мартин Зелмайер от Германия. В началото на 2018 г. няколко месеца бушуваха страсти около назначаването на Зелмайер, свързани с неочакваната оставка на неговия предшественик и бързото назначаване на германеца. Европейският парламент дори гласува резолюция с искане за неговата оставка с мотива, че е имало нарушение на процедурите. Зелмайер подаде оставка едва през юли 2019-а.

Илзе Юхансон е била посланик на Латвия в Европейския съюз, а също така е заемала високи длъжности в латвийското министерство на външните работи. В последните пет години тя е била заместник-генерален секретар на ЕК по протокола и връзките с останалите институции на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във