Банкеръ Daily

Свят

Латвия въвежда локдаун за четири седмици

Ваксинационен център в Рига

Латвия обяви, че въвежда локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Латвия е на първо място в света по равнище на заразените, каза пред репортери здравният министър Даниел Павлютс след извънредна среща на правителството.

За времето на локдауна се затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само са ваксинирани, отбеляза министърът.

Здравната ни система е в опасност, заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш, сочейки като причина за скок в хоспитализациите ниското равнище на ваксинация в страната. В Латвия процентът на ваксинираните е един от най-ниските в Европейския съюз - едва 52 на сто.

Санкт Петербург обяви планове кафенетата, музеите и други обществени заведения да бъдат отворени само за ваксинирани, преболедували ковид и хора с отрицателен тест, предаде Ройтерс.

Непопулярните мерки, ограничаващи свободите в Русия, бяха обявени вчера, когато бе отчетен рекорд от 34 325 коронавирусни инфекции.

Вторият по големина руски град, с население от около 5 милиона души, съобщи, че от 1 декември в ресторантите ще се влиза само с кю ар код. От 15 ноември ще се иска кю ар код за басейни, фитнеси, театри и кина.

По-рано през годината Москва първа обяви планове за въвеждане на такава система. В средата на юли обаче мярката бе преустановена заради ответната реакция от страна на бизнеси, които казаха, че тя ще доведе до затварянето на хиляди фирми в сектора на услугите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във