Банкеръ Daily

Свят

Латвия ще спечели 64.5 млн. евро от Председателството на ЕС

Латвия ще спечели 64.5 млн. евро от председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2015 г. Това показва изследване на KPMG Baltics SIA, проведено в края на 2014 г.

Според изводите на проучването Председателството ще повиши приходите от данъци, ще създаде нови работни места, ще увеличи доходите и ще се отрази положително на туристическия бизнес в страната. Освен това опитът на Латвия начело на Съвета на ЕС ще подобри професионалния капацитет на държавните ѝ институции.

Приходите от данъци, прогнозирани на обща стойност 44 млн. евро, ще дойдат чрез разходите за персонал, обществените поръчки и заплатите на служителите. По време на същия период броят на чуждестранните посетители в страната ще се увеличи. През шестте месеца Латвия ще бъде посетена от приблизително 25 000 чуждестранни политици и държавни служители и 700 журналисти. Латвия също така ще посрещне хиляди представители на местните власти, бизнеса, неправителствения сектор и специалисти от европейските институции. Очаква се туризмът да спечели около 9.5 млн. евро по време на Председателството.

Изследването отчита също така дългосрочните ползи върху латвийската икономика. Председателството ще наложи необходимостта от специализирани обучения и овладяване на практически умения от персонала, отговорен за дейностите. Латвийският бизнес ще получи възможността да се включи в общоевропейски мрежи и в различни международни изследователски проекти. Това, от своя страна, ще стимулира износа на страната и ще подобри комуникацията и партньорството в частния сектор.

Очаква се общата сума на приходите от Латвийското председателство слабо да надвиши тези на от председателството на балтийската съседка Литва. Литва беше начело на Съвета на ЕС в началото на 2013, а ползите ѝ бяха изчислени на 55.41 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във