Банкеръ Daily

Свят

Латвия поема председателство на Съвета на ЕС

На 7 и 8 януари членовете на Европейската комисията ще бъдат в Рига за традиционното си посещение на встъпващото председателство на Съвета на Европейския съюз. Латвия поема ротационното председателство за първи път в периода януари - юни 2015 година.

Колегиумът на членовете на Комисията и правителството на Латвия ще обсъдят приоритетите на латвийското председателство по време на пленарно заседание, както и в рамките на няколко тематични срещи. Заместник-председателите и членовете на Комисията ще проведат двустранни срещи с министри и ще започнат диалог с основни заинтересовани страни и членове на Сейма - латвийския парламент.

На 9 януари председателят Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Латвия Laimdota Straujuma също така ще поставят началото на Европейската година за развитие (2015 г.), в рамките на която усилията ще бъдат съсредоточени върху премахване на бедността, насърчаване на развитието и борба с изменението на климата за постигане на устойчивост в света в периода след 2015 година.


"Новата година започва с ново председателство на ЕС, което е готово да постигне важни за гражданите резултати. Латвия поема за първи път председателството на ЕС и аз бях впечатлен от подготовката и голямата амбиция, на които станах свидетел.", заяви председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер.


"Ще имам удоволствието да приветствам председателя на Комисията г-н Жан-Клод Юнкер и всички членове на Комисията с добре дошли в Латвия. Това символично и в същото време важно откъм съдържание посещение ще отбележи началото на латвийското председателство на Съвета на ЕС. Както на правителството на Латвия, така и на екипа на Юнкер предстои амбициозен и крайно належащ за Европа работен период. Приоритетите на нашето председателство — конкурентоспособна Европа, цифрова Европа и ангажирана Европа — ще бъдат пътеводна светлина за работата ни през следващите шест месеца", заяви министър-председателят на Латвия Laimdota Straujuma.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във