Банкеръ Daily

Свят

Лайен поставя условия за сътрудничество с Мишел след Дивангейт

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне днес с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, седмица след протоколния инцидент в Анкара, довел до т. нар. дивангейт, съобщи днес говорител на ЕК.

Според европейски издания срещата ще се състои в комисията. Говорителят на ЕК потвърди, че комисията е поставила предварителни условия за срещата, свързани с необходимите промени за продължаване на сътрудничеството между двете институции. Промените предвиждат допълнително изясняване на статута на ръководителите на институциите на ЕС при посещения в чужбина.

По-рано европейски медии съобщиха, че Мишел е отказал срещата с обяснението, че днес трябва да посрещне президента на Сенегал. Говорителят на ЕК уточни, че срещата все пак ще се състои по-късно този следобед и не се очаква след това да има повече яснота за постигнатите договорености.

Говорителят потвърди, че досега Мишел и Фон дер Лайен не са разговаряли за т. нар. дивангейт, защото председателят на ЕК пътувала, за да се срещне със семейството си, което не била виждала от Коледа. Сътрудничеството между председателите на двете институции на ЕС ще продължи в интерес на гражданите, каза говорителят. Той потвърди, че Фон дер Лайен ще участва в обсъждането на въпроса в Европейския парламент, ако бъде поканена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във