Банкеръ Daily

Свят

Квебек въвежда "тест за ценности" за имигрантите

Канадската провинция Квебек скоро ще изисква от икономическите имигранти да преминат през „тест за ценности“ според нова промяна в правилата, предадоха Би Би Си и БНР.

Премиерът на провинцията Франсоа Лего заяви, че потенциалните имигранти в провинцията трябва да осъзнават ценности като равните права на мъжете и жените.

Правителството на провинцията обяви, че въпросите в теста ще бъдат базирани на хартата за правата в Канада.

Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Ако се провалят, кандидатите за имиграция могат да вземат онлайн теста отново. За успех са нужни 75%.

Ще има възможност и за курс, който покрива темите в своеобразния изпит.

Лего заяви, че новодошлите трябва да знаят и за светския закон на провинцията, който забранява на държавни служители като съдии, полицаи и учители да носят религиозни символи – кипa, тюрбан или хиджаб, кръстче, докато са на работа.

Оценката от 20 въпроса ще се съсредоточи върху въпроси около демокрацията, френскоговорящото общество в Квебек, светския характер на държавата и равнопоставеността между мъже и жени.

Целта е да се обезпечи, че новодошлите „се интегрират в обществото и се придържат към ценностите на Кебек“, заяви провинциалният министър на имиграцията Симон Барет.

Примерни въпроси са: „В Квебек мъжете и жените имат еднакви права и са смятани за равни от закона, правилно или неправилно?“ и „Посочете който от следните примери е дискриминация: отказ от назначаване на жена, която е бременна, на мъж, който няма необходимата диплома, или на човек заради неговия етнически произход“.

Ценностите са част от реформа на имиграционната система на дясноцентристката партия КАК (Коалиция за бъдещето на Квебек), по чиято оценка 26 300 новодошли икономически имигранти и членовете на техните семейства ще бъдат подложени на тест през следващата година.

Политиката на провинцията едва ли ще бъде оспорена от федералното правителство. Наскоро премиерът либерал Джъстин Трюдо заяви, че този критерий е в рамките на правомощията на Квебек. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във