Банкеръ Daily

Свят

Къща и 1000 евро на месец, за да живееш в малък град в провинцията

Изглед от Лойц.

Малък германски град намери печеливш начин да се справи с обезлюдяването. Северногерманското градче Лойц предлага 1000 евро безусловен месечен доход и стара къща. Целта е да привлече повече млади жители, пише Дойче Веле.

Аника Хирзекорн е 35-годишната берлинчанка. Хирзекорн и съпругът ѝ Роландо Гонсалес идната година ще се заселят в Лойц в провинция Мекленбург-Предна Померания. Аника винаги е живяла в Берлин, а мъжът ѝ е от Венецуела, живял е в големи метрополии като Каракас и Мексико-Сити. А сега ги очаква Лойц - градче с едва 3000 жители.

Градските власти предоставят на двамата безплатно една стара къща. Тъй като тя се нуждае от саниране, двойката първо ще трябва да я обнови, преди да се нанесе. Двамата обаче ще получават от града по 1000 евро месечен базов доход. В замяна на това от младото семейство се очаква да обособи в мазето на къщата и във вътрешния двор място, където заедно с други жители на градчето да организират съвместни срещи.

Само в центъра на града има над 10 изоставени къщи. Повечето собственици живеят надалеч, а къщите все повече западат.

"Това не прави добро впечатление, а и създава опасност от срутване, поради което градът е принуден да взима мерки за обезопасяването на старите сгради", казва кметът на града.

Средствата за проекта идват по линия на конкурса "Град на бъдещето 2030". Лойц премина успешно първата фаза заедно с градове като Улм, Волфсбург и Дрезден и сега е в състояние да реализира идейни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във