Банкеръ Daily

Свят

Курц заплаши Турция със санкции заради провокациите й, Меркел го подкрепи

Европейският съюз ще бъде длъжен да въведе санкции против Турция, ако тя продължи провокационните действия по отношение на Гърция и Кипър, заяви днес австрийският канцлер Себастиян Курц на пресконференция след края на срещата в Брюксел на държавните глави и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз.

Австрийският канцлер е доволен, че страните, които обикновено проявяват разбиране към Турция, са готови да признаят, че Турция извършва провокация след провокация. В тази връзка за пореден път бе констатирано, че ако Турция не прекрати тези провокации, тогава на това ще трябва да се реагира със санкции, каза Курц пред журналисти.

Смятам това за единствения правилен път. Турция прилага насилие против политическите противници, журналисти, а също там има много политически затворници. Турция постъпва проблематично с миграционния въпрос, използвайки мигрантите като оръжие, каза още Курц. От страна на Турция по отношение на Гърция и Кипър има нарушаване на международното право. Това е неприемливо, изтъкна той.

Действията на Турция в Източното Средиземноморие, където Анкара прави проучвания за природен газ в оспорвани води, са провокативни, ненужни и заслужават съжаление, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Съгласихме се, че неотдавнашните едностранни мерки, предприети от Турция, които, разбира се, са провокативни, увеличават напрежението вместо да го намалят", заяви Меркел пред журналисти на срещата на върха на ЕС в Брюксел. "Това наистина предизвиква съжаление и е ненужно".

"Ние силно желаем да продължим по пътя, по който сме тръгнали с Турция", добави тя. "По-нататъшното развитие на отношенията ЕС-Турция е в интерес и на двете страни".

Две седмици след последната среща, на която лидерите обсъждаха евентуални икономически санкции, ЕС все още не успява да накара Анкара да спре проучванията във води, към които Гърция и Кипър имат претенции.

Гърция и Кипър настояха за по-строг отговор на ЕС по отношение проучванията на Турция за природен газ в спорни води в Източното Средиземноморие на днешната среща в Брюскел, но основният отговор, който получиха, е да изчакат до следващата среща през декември.
"Планираме среща на върха през декември. И сме планирали да обсъдим отново и да оценим ситуацията в Източното Средиземноморие и в Турция", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Франция и Германия заявиха по-рано тази седмица, че Турция има само "седмици" да преразгледа позицията си и да спре "провокациите", но не поставиха строг ултиматум, както Атина и Никозия биха искали.

Френският президент Еманюел Макрон заяви след днешната среща, че лидерите са потвърдили подкрепата си към Гърция и Кипър, но също така са отворени за преговори с Анкара.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че е поставил на срещата на върха на ЕС въпроса за ембарго върху доставките на оръжие за Турция, предаде ТАСС.

На пресконференция след срещата гръцкият премиер каза, че лидерите на страните членки са обсъждали последните провокационни действия на Турция и как Европа трябва да реагира на тях.

"Най-добрият израз на европейска солидарност би била инициатива, забраняваща продажба на оръжие на Турция. Аз повдигнах този въпрос на Европейския съвет. Мисля, че разбраха напълно моята позиция. Напомних им, че други страни, непринадлежащи към европейското семейство, са решили да не продават самолети на Турция, например САЩ", каза Мицотакис.

Той отбеляза, че въпросът за действията на Турция не е бил включен в първоначалния дневен ред на срещата, но Гърция и Кипър са настояли да бъде обсъден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във