Банкеръ Daily

Свят

Курц: Турция извършва атака срещу ЕС и Гърция

Унгария е готова да помогне на Сърбия, ако й е нужна помощ да защити южната си граница от мигрантите

Австрийският канцлер Себастиан Курц окачестви като "атака на Турция над ЕС и Гърция" решението на Анкара да отвори границите си с Европа за бежанците на турска територия, предаде Франс прес.

"Това е атака на Турция над ЕС и Гърция. Човешки същества се използват за оказване на натиск над Европа", заяви консервативният лидер на пресконференция за положението в Сирия и на турско-гръцката граница, където са се струпали хиляди мигранти, искащи да отидат в Европа.

Себастиан Курц пожела европейските лидери да окажат отпор на "съзнателните действия на президента Ердоган, който ползва бежанците като оръжия". 

"Не трябва да се поддаваме на натиск. Ако сега отстъпим пред турския натиск, ако президентът Ердоган се окаже победителят, който решава дали десетки хиляди човешки същества могат да се втурнат към Гърция и ЕС, ще последват стотици хиляди и със свободното движение на хора в Европа ще бъде свършено", заяви канцлерът на Австрия.

Курц определи положението на гръцко-турската граница като решаващо изпитание за Европа и призова да се укрепят външните граници на ЕС.

"Трябва да се направим така, че кризата от 2015 г. да не се повтори", каза то, имайки предвид наплива от мигранти в ЕС по онова време.

Тази миграционна криза изостри напреженията между страните от ЕС по политиката на даване на убежище и подхрани възхода на популистки и крайнодесни движения в редица европейски страни, включително Австрия, отбелязва АФП.

Унгария е готова да помогне на Сърбия, ако й е необходима помощ да защити южната си граница от мигрантите, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто за сръбската държавна телевизия РТС.

"Казах и на вашия министър на вътрешните работи, че ние ще пазим нашата граница независимо колко силен ще бъде натискът, защото това е задължение на една държава. Сигурността на границите и на нашето население трябва да бъде на първо място", каза Сиярто, който вчера бе в Белград.

Изглежда, че Турция не желае и не може повече да задържа сирийците, които искат да отидат в Европа, и на Балканите им е необходим съвместен отговор пред тази опасност, каза той.

Също толкова важно е да се изпрати своевременно послание към мигрантите, добави министърът. По думите му най-голямата грешка на Европа е, че не им е казала ясно, че могат да влязат в Европа само по законен начин и по никакъв друг начин. Важно е това да се каже, защото тогава натискът ще бъде по-малък, смята Сиярто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във