Банкеръ Daily

Свят

Курц се връща във властта в коалиция със Зелените

Австрийският консервативен лидер Себастиан Курц е на крачка от връщането си на власт, тъй като вероятно тази седмица ще бъде сключено коалиционно споразумение с левите Зелени, три месеца след като партията му спечели парламентарни избори, съобщиха и от двете страни днес, предаде Ройтерс.

Късно вечерта в събота Зелените свикаха за следващата събота събрание на най-висшия орган на партията, на което да се подпише споразумението, което показва, че очакват то да бъде финализирано преди това. В неделя сутринта Курц и лидерът на Зелените Вернер Коглер заявиха, че сделката може да е завършена "до средата на следващата седмица".

Спхоразумението би направило Курц канцлер отново, след като коалицията му с крайнодясната Партия на свободата се срина през май заради видео компромат, свалил от власт лидера на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Временно е създадено правителство на държавни служители до формирането на коалиция.

"Финалната линия все още не е пресечена, но основните препятствия по пътя към съвместно правителство са отстранени", заяви Курц в съвместното изявление пред австрийската информационна агенция AПA.

"Остават два дни до новата година. Искаме да използваме това време и смяната на годината за финално изглаждане (на споразумението)", каза Курц.

Федералният конгрес на Зелените, състоящ се от различни групи в партията, включително нейните национални, местни и европейски законодатели, трябва да потвърди всяко коалиционно споразумение, а за свикването му се изисква едноседмично предизвестие.

Срещата е свикана за следващата събота и поканите са изпратени късно в събота малко преди полунощ, заяви говорител на Зелените.

За разлика от Зелените Курц може сам да подпише сделката от името на своята партия.

"Важните индивидуални въпроси все още са отворени и трябва да бъдат решени в следващите дни", казва Коглер в изявлението до АПА.

Предвид трудността да се запази конфиденциалността на сделката, след като тя бъде представена на повече от 250 членове на Федералния конгрес, подробностите вероятно ще бъдат оповестени, преди свикването му. Според съобщения в медиите това вероятно ще се случи на 2 или 3 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във