Банкеръ Weekly

Свят

Курц разкри плановете си за австрийското председателство

Австрийският канцлер Себастиан Курц повдигна завесата за плановете си, след като на 1 юли страната му на ротационен принцип поеме председателството на Европейския съюз. Както можеше да се очаква, ударението ще падне върху укрепването на външните граници на общността. В интервю за "Файненшъл таймс" Курц определи решението на Великобритания да напусне блока като ужасно и посочи, че миграционните проблеми на Стария континент са били главната причина за вота "за" Брексит.

Още в разгара на миграционната криза в Европа преди повече от две години Курц, който тогава бе външен министър на Австрия, се противопостави на германската канцлерка Ангела Меркел и победи, като успя да издейства споразумение за затваряне на т.нар. Балкански път, по който над един милион мигранти влязоха в общността.

"Затварянето на западния балкански път се оказа успешно, макар че нямахме подкрепата за това на Франция, Германия и на други по-големи страни в Европейския съюз. Мисля, че ако има достатъчно политическа воля и сила, има шанс да променим нещо", изтъква Курц.

Тъй като сигурността и защитата на външните европейски граници ще бъдат главни приоритети на австрийското председателство, канцлерът смята да настоява пред Ангела Меркел тя да се откаже от искането си за задължителни квоти за прием на бежанци от държавите членки. Според него настояването за спазване на квотите би било излишна загуба на време по един твърде спорен въпрос.

В интервю за "Велт ам Зонтаг" Курц доразви мисълта си, като обяви, че според него квотите за по-равномерно разпределение на бежанци по територията на съюза не са реалистични. Той сподели и тревогите си от вътрешните сблъсъци в блока. "В Европейския съюз винаги се намират "морално превъзхождащи" хора, които си мислят, че могат да поучават другите. Това много ме безпокои", отбеляза австрийският канцлер.

За борбата срещу потока от нелегални мигранти е необходимо по най-решителен начин да се пресича работата на трафикантите още в Африка и това може да се направи само ако на "Фронтекс" се дадат пълномощия да се бори с нелегалната миграция в трети страни със съгласието на техните власти, е позицията на Курц. Така "Фронтекс" ще може да спре мръсния бизнес на превозвачите на мигранти, като не се позволява на плавателните им съдове да извършват опасните пътувания през Средиземно море.

Ръководителят на австрийското правителство допълни, че е съгласен с увеличаването на броя на сътрудниците на "Фронтекс" до 10 хил. души и с утрояването на бюджета на агенцията, което трябва да се случи до 2027 година. Същевременно той изрази недоволство от планираните темпове и поиска да бъдат неколкократно съкратени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във