Банкеръ Daily

Свят

Курц към Турция: Който не приема демократични избори, няма какво да търси в ЕС

Себастиан Курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц критикува решението за анулиране на местните избори в Истанбул и изтъкна, че този, който не приема демократични избори, няма какво да търси в ЕС, предаде Танюг.

Курц поиска окончателно да се прекратят присъединителните преговори на ЕС с Турция.

Той каза също, че е необходимо ЕС да подходи честно към Турция, която от години с все по-големи крачки се отдалечава от съюза и вече не отговаря на условията за присъединителни преговори.

Все още има силни систематични ограничения на свободата на изразяване и на печата, каза Курц.

Нашата борба ще бъде за демокрация, заяви лидерът на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, на влизане в извънредното партийно заседание, свикано днес по повод анулирането на местните избори в Истанбул, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Висшата избирателна комисия на Турция взе решение вчера да удовлетвори иска на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за анулиране и повторение на изборите в Истанбул.

Днес по призив на лидера на НРП ръководството на партията се събра на извънредно заседание с участието и на депутати от НРП, а така също и на Екрем Имамоглу, който бе излъчен като победител в Истанбул от изборите на 31 март.

"Ще има много хубави неща, никой да не се тревожи. Ще осигурим демокрация в тази страна. Въпреки всичко. Нашата борба ще бъде за демокрация", заяви Кълъчдароглу.

След участието си в партийното заседание лидерът на НРП ще говори и пред парламентарната група на НРП.

Имамоглу ще се срещне днес с Кълъчдароглу и с председателката на Добра партия Мерал Акшенер, за да подготви стратегията си след анулирането на местните избори в Истанбул, предаде АФП. След обявяването на решението на Висшата избирателна комисия снощи Имамоглу призова привържениците си да не губят надежда и заяви, че никога няма да ги изостави.

Мерал Акшенер, лидерка на националистическа партия, подкрепила Имамоглу, заяви днес, че "волята на хората е била потъпкана".

Опозиционният в. "Биргюн" окачестви решението като "преврат" и обяви, че справедливостта е "суспендирана".

Турската лира понижи стойността си спрямо долара днес на фона на политическата несигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във