Банкеръ Daily

Свят

Курц е готов Австрия да произвежда руски или китайски ваксини

Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви пред Австрийската осведомителна агенция АПА за необходимостта Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ да изследва ваксините от Русия и Китай с цел допускането им до пазара на ЕС. В това отношение "не трябва да има геополитическо табу", заявява канцлерът, "въпросът е възможно най-бързо да получим големи количества сигурни ваксини, все едно от кого са били разработени".

Канцлерът има намерение да започне производство на китайски и руски ваксини в Австрия, след разрешение за приложението им от страна на ЕМА. "Австрия категорично ще направи постъпки за предоставяне на производствени капацитети в подходящи австрийски фирми за руски или китайски ваксини".

Вчера австрийският канцлер се е обадил по телефона на руския президент Владимир Путин, съобщава сайтът на Австрийското радио и телевизия, позовавайки се на информация от Кремъл, двамата политици са обсъдили общи усилия в борбата с пандемията. "Курц и Путин са говорили за възможните доставки на "Спутник V" след допускането му за прилагане в ЕС от ЕМА", заяви говорител на канцлера.

Според краткото съобщение на Кремъл по случая освен това бил засегнат въпросът за създаване на съвместно производство на "Спутник V" и за необходимостта двете страни да останат в тесен контакт. Според АПА говорителят на канцлера не е отговорил на въпроса дали е бил уговорен времеви хоризонт за евентуални доставки на руската ваксина.

Себастиан Курц заминава на 4 март за Израел заедно с датската министър-председателка Мете Фредериксон за среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. 

Цел на посещението е сътрудничество на трите държави в научните изследвания и производството на ваксина срещу коронавируса във втората фаза на пандемията, а именно когато произвежданите в момента ваксини ще са загубили отчасти въздействието си върху вирусните мутации. Курц е назовал дори конкретен проект: в сътрудничеството ще е включена австрийската фирма-производителка на ваксини "Полимун", която и в момента участва в производството на ваксината на Пфайзер/Бионтех.

Освен това Курц заявява, че "възможно най-бързо в ЕС трябва да напреднем по въпроса за създаване на "зелен паспорт", който Израел вече въведе", електронен документ, който да позволява на ваксинирани, тествани и оздравели да пътуват и да посещават културни и други обществени мероприятия и места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във