Банкеръ Daily

Свят

Кънектикът е известен като "Щатът на конституцията"

Къщата на Марк Твен в Хартфорд, в която писателят е живял между 1870 и 1891 г.

Кънектикът става петият щат, който се присъединява към Съединените американски щати. Това се е случило на 9 януари през 1788 година.

Кънектикът (Connecticut) е най-южният щат в региона Нова Англия в САЩ, със столица град Хартфорд.

Нова Англия (New England) е географски регион в североизточната част на САЩ, състоящ се от щатите Мейн, Масачузетс, Ню Хампшир, Върмонт, Роуд Айлънд и Кънектикът. Той граничи с щата Ню Йорк на запад и с канадските провинции Ню Брънзуик и Квебек на североизток и север респективно. Атлантическият океан се намира на изток и югоизток. Нова Англия е първото място на американския континент, където се заражда американската литература и философия, и първият район, който се преобразява по време на Индустриалната революция. Районът е известен със строгата си индивидуалност от останалата част на Америка, доколкото могат да съжителстват пуританство наравно с либерализъм, аграрен и индустриален имидж, изолация и имиграция.

Кънектикът граничи с Роуд Айлънд на изток, Масачузетс на север, Ню Йорк на запад и с Лонгайбъндския проток на юг. Най-големият град е Бриджпорт. Щатът е част от Нова Англия, въпреки че части от него често биват групирани с Ню Йорк и Ню Джързи като Трищатната област. Кръстен е на реката Кънектикът, най-голямата река в Кънектикът (655 км), която почти разделя щата. Думата "Кънектикът" произхожда от различни англицизирани спелувания на алгонкинската думата за "дълга приливна река".

Първите европейски заселници в Кънектикът са холандци, които създават малко, краткотрайно селище, наречено Форт Хооп в Хартфорд, при сливането на реките Парк и Кънектикът. Половината от Кънектикът първоначално е част от холандската колония Нова Нидерландия, която включва голяма част от земята между реките Кънектикът и Делауеър, въпреки че първите големи селища са установени през 30-те години на XIX век от англичаните.

Колониите Кънектикът и Ню Хейвън създават документи от Фундаментални ордени, считани за първите конституции в Америка. През 1662 г. трите колонии се сливат под една кралска харта, превръщайки Кънектикът в колония на Короната. Това е една от тринадесетте колонии, които отхвърлят британското управление в Американската революция.

Кънектикът е третият най-малък щат по площ, 29-ят най-населен и четвъртият най-гъсто населен от 50-те американски щати. Той е известен като "Щатът на конституцията", "Щатът на индийско орехче" и "Земя на постоянни навици". Той е оказал влияние в развитието на федералното правителство на Съединените щати.

Кънектикът е с население от около 3 572 665 жители (2018 г.) и обща площ от 14 359 квадратни километра.

Хартфорд (Hartford), е град и столица на щата Кънектикът, в който живеят около 124 775 жители. Понастоящем той е третият по големина град в Кънектикът след Бриджпорт и Ню Хейвън.

Столицата Хартфорд е родно място на Джон Пирпонт Морган (John Pierpont Morgan), известен като Джей Пи Морган (J. P. Morgan), американският предприемач, банкер и колекционер на произведения на изкуството. Той е основател през 1893 г. на фирмата J. P. Morgan & Company. Към 1900 тя е една от най-големите финансови институции в света. Освен с банкови операции тя се занимава и със строителство на железопътни линии, създава една от най-големите стоманодобивни компании в света (U.S. Steel), гиганта в електротехниката General Electric, финансира трансатлантически превози. Скоро Морган си спечелва репутацията на човек, който купува компании в затруднения и след реорганизация ги превръща в печеливши бизнес структури.

В Хартфорд е роден през 1814 г. Самюъл Колт (Samuel Colt) - американският конструктор на оръжия. След редица подобрения, през 1835 г. С. Колт регистрира американски и британски патент на известното с фамилията му оръжие - "Колт", револвер с отворен скелет и въртящ се барабан.

Тук е родена Стефани Майър (Stephanie Meyer, 1973 г.) - авторка на бестселъри  в жанра фентъзи. Автор е на поредицата романи "Здрач", която се състои от книгите "Здрач" (2005 г.),  "Новолуние" (2006 г.),  "Затъмнение" (2007 г.) и "Зазоряване" (2008 г.). "Новолуние" и "Здрач" са филмирани съответно през 2009 и 2007 година. Идеята за "Здрач" дошла в съзнанието на Майър на 2 юни 2003 г., когато тя сънувала момиче и вампир, влюбен в нея, но същевременно  жаден за кръвта й. Две години по-късно този сън дава основата на един от най-успешните ржмани за последното десетилетие. Поредицата е преведена на 37 езика, сред които и български. У нас издателство "Егмонт" издава серията.

В периода между 1870  и 1891 г. в Хартфорд живее и Марк Твен (Mark Twain), литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс (Samuel Langhorne Clemens), американският писател, журналист и хуморист. Най-известен е със своя роман "Приключенията на Том Сойер" и неговото продължение "Приключенията на Хъкълбери Фин", често определяно като един от великите американски романи.

В началото на ХХ век Марк Твен е смятан за "най-големият американски хуморист на своето време", а Уилям Фокнър го нарича "бащата на американската литература". Години по-късно Ърнест Хемингуей ще напише: "Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена "Хъкълбери Фин".

Facebook logo
Бъдете с нас и във