Банкеръ Daily

Свят

"Културен бонус" за цялото население на Италия

Книгоиздателите, които са един от силно засегнатите от пандемията от коронавирус в Италия сектор, са поискали помощ от правителството, за да се преодолее най-тежката криза за книгата за страната от следвоенния период, съобщава Франс прес.

Те призовават правителството спешно да приложи две мерки в отговор на тази ситуация: създаване на фондове за обществените библиотеки за закупуването на книги и използване на инструмента, известен като "културен бонус", който да обхване цялото население на Италия.
Този инструмент беше въведен през 2016 година от десноцентристкото правителство на Матео Ренци и предвижда предоставянето на ваучер от 500 евро за всички младежи, навършили 18 години. Той може да бъде използван за всякакви разходи, свързани с културата - за книги, за кино, за театър, за концерти, за музеи.

Епидемията предизвика затварянето на библиотеките и книжарниците, а вследствие на това и на печатниците, отбелязват в своето искане до правителството асоциациите на италианските библиотеки, книжарници и издателски къщи.
Според техните оценка книжарниците са загубили през март 25 млн. евро от оборота си, а 64% от издателите са прибегнали към техническа безработица или изразяват намерение да го направят.
Кризата заради пандемията ще бъде удар за италианската култура, културното многообразие и плурализма в страната, твърдят авторите на посланието, но съществува и риск от културно обезличаване, най-вече в най-слабо развитите райони на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във