Банкеръ Daily

Британският министър на културата Надин Дорис:

Културата – третият фронт във войната на Украйна

Надин Дорис.

Британският министър на културата Надин Дорис е заявила, че „културата е третият фронт във войната в Украйна“. Това е станало по време на среща на британски министри с техни колеги от цял, на която целта е било да обсъдят какви допълнителни икономически и културни санкции могат да бъдат наложени на Русия.

Министърът на културата Надин Дорис е обявила, че ще се опита да мобилизира още по-сериозна подкрепа за изолирането на Москва по време на виртуална среща на министри на спорта от 11 държави, на която тя е символичен домакин.

Сред участниците на тази среща ще бъдат САЩ, Австралия, Германия и Полша. На нея се очаква да се обсъдят забрани за отбори и лица, представляващи Русия, да участват в международни състезания. Включително се обмислят забрани Русия и нейният съюзник Беларус да бъдат домакини на световни спортни събития.

Международният параолимпийски комитет вече е потвърдил, че спортистите от Русия и Беларус няма да имат право да участват на Зимните параолимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

„Културата и спорта могат да бъдат не по-малко ефективни от икономическите санкции“, когато става дума за средство, с което да се изолират враждебни режими“ – пише Надин Дорис в статия в „Дейли телеграф“, цитирана от Би Би Си.

Тя подчертава, че „Путин си е сътворил свой собствен Сибир в сферата на спорта и културата“.

Междувременно Карим Ахмад Кан главният прокурор на Международния наказателен съд обяви, че започва разследване за възможни военни престъпления в Украйна, след като 39 държави - включително Обединеното кралство, Франция и Германия - призоваха за разследване.

В сряда британският премиер Борис Джонсън обяви, че бомбардировките на невинни цивилни граждани, извършвани от Москва "вече се квалифицират като военно престъпление".

Вицепремиерът Доминик Рааб, бивш адвокат, преследвал военни престъпници, обяви, че Обединеното кралство е готово да помогне на Международния наказателен съд да идентифицира и разследва заподозрените в зверските престъпления.

В същото време се очаква, че във Вилнюс външният министър на Великобритания - Лиз Тръс – ще се присъедини към колегите си от Литва, Латвия и Естония в общата позиция, че Великобритания и нейните съюзници „трябва да подсилят източното крило на НАТО“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във