Банкеръ Daily

Свят

Куба разрешава чуждестранните инвестиции в търговията

Кубинското правителство обяви, че ще разреши чуждестранните инвестиции в търговията на едро и на дребно като част от опитите да реши хроничния недостиг на стоки в страната, предаде Франс прес.

"На фона на големите ограничения, пред които сме изправени, чуждестранните инвестиции в търговията на едро и на дребно, с държавна регулация, ще позволят да се разшири и диверсифицира предлагането за населението и ще помогнат за възстановяването на националната промишленост", посочи в Туитър министърът на икономиката Алехандро Хил.

Правителството обаче ще си запази монопола върху външната търговия.

Досега чуждестранните инвестиции в Куба бяха разрешени само в производството на стоки, в услугите, както в няколко сектора като хотелиерството.

Според новите мерки компаниите за търговия на едро ще могат да бъдат 100 процента собственост на частни инвеститори, но търговците на дребно ще продължат да функционират в режим на смесена икономика, в който държавата задължително запазва участието си.

Търговският сектор в Куба е контролиран от държавата и изпитва огромни затруднения с намирането на чуждестранна валута и с доставките. Кубинците са принудени да се редят на дълги опашки за храна и други стоки от първа необходимост, които купуват с кубински песос в държавни магазини с много ограничено предлагане.

Магазини, където е възможно да се плати в долари, бяха отворени през 2019 г. Там предлагането като цяло е по-голямо, но и техните рафтове започнаха да се опразват през последните месеци заради недостига на стоки.

Тази ситуация насърчава черния пазар и подхранва инфлационната спирала. През 2021 г. потребителските цени нараснаха със 70 на сто на годишна основа, според официалните данни.

През август 2021 г. кубинското правителство разреши частните малки и средни предприятия, слагайки край на 52 години държавен монопол.

Куба преживява в момента най-тежката икономическа криза от трийсет години, задълбочена от пандемията и от ембаргото, наложено от САЩ преди 60 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във