Банкеръ Daily

Свят

Кръщават езеро в Косово "Тръмп" по настояване на САЩ

Авдулах Хоти

Косовският премиер Авдулах Хоти заяви, че продължението на диалога между Белград и Прищина в Брюксел, планирано за днес, е било отказано, тъй като Сърбия настоява да се говори за договора за Съюз на сръбските общини, предаде сръбската телевизия РТС, цитирана от БТА. Според Хоти темата е затворена с подписването на споразумение през 2013 г., което е ратифицирано в парламента на Косово.

"Значи, за Съюза на сръбските общини не се разговаря, съществуват и други теми за разговори", заяви Хоти на пресконференция след днешното заседание на правителството.

Той посочи, че настоява процесът на диалога да върви напред. "Ако по някаква причина диалогът не може да тръгне напред, това няма да бъде защото правителството на Косово не е готово, а защото правителството на Сърбия, държавата Сърбия, не е готова да тръгне към окончателно споразумение", заяви Хоти.

За инициативата езерото "Газиводе" да бъде наречено на американския президент Доналд Тръмп, Хоти каза, че това е било настояване на Ричард Гренел на срещата в Белия дом по-рано този месец в знак на уважение към посветеността на Тръмп за решаването на спора между Белград и Прищина. Името на езерото бе искане и в Белия дом и на срещите, които имахме тук, в знак на уважение към американския президент, каза Хоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във