Банкеръ Daily

Свят

Кризата в енергетиката в Европа ще се проточи до края на зимата

Ръстът на цените на електроенергията в Европа е свързан както с ръста на цените на природния газ, така и с проблемите заради прехода към зелена енергетика, счита еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон. В ефира на радио RTL той също така отбелязва, че последствията може да се усещат през цялата зима.

"И за това има много причини", констатира Бретон.

По неговите думи, това е  свързано както с кризата заради пандемията от коронавируса, така и със затварянето на нефтени и газови кладенци, което и доведе до понижено предлагане на пазара на енергоносители. "Ние имаме много възобновяеми източници на електроенергия, но ето аз узнах, че през последните шест седмици в Европа не е имало ветрове. И е била произведена много по-малко електроенергия, отколкото се е  очаквало", добавя Бретон.

Още една причина, според Бретон, се крие в "геополитическото напрежение" и "извънредно голямата зависимост на някои страни, в това число и Германия, от руския газ". 

Ситуацията с цените на газа

По-рано от Министерството на икономиката на ФРГ заявиха, че Русия докрай изпълнява своите договорни задължения по доставките на природен газ, а ръстът на цените на суровината е свързан с различни фактори, в това число с конюнктурата в Азия, а същота така и с пожарите в Сибир. По думите на представителя на министерството, "не е известно да има съзнателна злоупотреба със съществуващите договори".

На 15 септември стойността на природния  газ на най-ликвидните  европейски търговски платформи (хъбове) подобри историческия си рекорд, а в своя пик достигна почти 970 долара за 1000 куб. метра, но впоследствие се понижи. В понеделник сутринта цената на газа на европейските борси отново излетя над 900 долара за 1000 куб. метра. Във втората половина на деня тя се коригира на фона на новината за това, че норвежката компания Equinor е получила разрешение да увеличи експорта на газ от своите шелфови находища Oseberg и Troll.

Сред факторите, които оказват влияние на цената, според запитани от ТАСС експерти, са ситуацията на пазара на природен газ в Азия (голямо търсене и по-високи цени), климата в Европа и сроковете за пускане в експлоатация на "Северен поток - 2".

 

АЕЦ ще останат в строя до 2050 година

Курсът към отказ от атомната енергетика в полза на възобновяемите източници на енергия е грешен. Атомните електроцентрали (АЕЦ) ще останат в строя до 2050 година. Това е заявил еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Недвусмислено, нужно е да запазим атомната енергетика. Тези, които мислят, че може да се извърши зелен безвъглероден преход без ядрена енергетика, грешат", е коментирал Бретон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във