Банкеръ Daily

Свят

Криза за работници в свинефермите във Великобритания

Недостигът на работници във Великобритания е довел до истинска криза в свинефермите, където има около 70 000 прасета, за които няма кой да се грижи след напускането на източоевропейците, пише „Гардиън“. 

Британската хранително-вкусова промишленост отправи отчаян призив към правителството да въведе „специални визи за възстановяване от COVID-19“, за да се привлекат чуждестранни работници и да се реши кризата със снабдителната верига, след като свиневъдите се оплакаха, че може да се наложи принудително клане на по-големи количества от обичайното на напълно здрави животни поради недостиг на работници в свинефермите, които да се грижат за тях. 

Но дори и това ще бъде проблем, защото по принцип има остър недостиг на касапи и работници в цеховете за преработка на храни. 

Заради Брекзит и COVID-19 много източноевропейци, които са основната работна ръка в сектора, напуснаха Великобритания и не се върнаха, пише „Гардиън“. 

По данни на британската Асоциация на месопроизводителите в месопреработвателната промишленост, в която 2/3 от работниците не са британци, има недостиг от поне 15% от необходимата работна ръка. 

Голям проблем е и острият недостиг на шофьори, особено на тежкотоварни камиони. Всичко това води до нарушаване на снабдителната верига, в резултат на което на места на Острова се появиха празни рафтове по супермаркетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във