Банкеръ Daily

Свят

Криза след изборите в Израел

Президентът на Израел Реувен Ривлин обяви, че в неделя ще започне консултации с партиите, влезли в парламента. Очаква се консултациите да продължат два дни. Те са първа крачка към сформирането на ново правителство след изборите тази седмица, съобщи Асошиейтед прес.

Парламентарните избори не излъчиха победител от двамата основни претенденти. Центристите от „Синьо и бяло”, предвождани от бившия командир на генералния щаб Бени Ганц взимат между 32 и 34 места в 120-местния парламент. Десните от „Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху ще имат от 31 до 33 места. В досегашния парламент двете формации имаха по 35 депутати. На трето място е Обединената арабска листа, която до момента разполага с 13 депутатски мандата. Лидерът на светската, националистическа партия „Нашият дом Израел” Авигдор Либерман вероятно ще се окаже ключът към властта, получавайки между 8 и 10 места. Либерман вече каза, че ще търси участие в бъдещето правителство. Двете религиозни партии ШАС и Обединен юдаизъм на тората засега имат съответно 9 и 8 места, десният блок "Ямина" на бившия правосъден министър Аелет Шакед - 7, блокът от леви партии - 6, "Демократическият съюз" - пет места.

Бени Ганц заяви, че ще подкрепи правителство, но само ако той бъде премиер. Опозиционерът категорично отказва да влезе в коалиция с досегашния министър- председател Бенямин Нетаняху, който може да бъде съден за корупция.

Нетаняху изрази учудване от решението на Ганц и подчерта, че въпреки всичко остава готов да води преговори.

"Бях изненадан и разочарован от факта, че до момента Бени Ганц продължава да отхвърля призива ми да се срещнем. Ганц, предложението ми за среща остава. Обществеността очаква това от нас", написа Нетаняху в Туитър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във