Банкеръ Daily

Свят

Критикуват Мей, че не се противопоставила на Тръмп за климата

Британският премиер Тереза Мей бе обвинена, че не се е противопоставила на Доналд Тръмп, след като той обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, съобщи кореспондентът на БНР в Лондон.

В телефонен разговор късно снощи Тереза Мей е изразила "разочарование" от решението на американския президент. Говорител на премиера информира медиите, че Тереза Мей е изтъкнала, че "Великобритания ще продължава да изпълнява задълженията си по Парижкото споразумение, което осигурява правилната глобална рамка за защита на просперитета и сигурността на бъдещите поколения".

Тереза Мей обаче бе критикувана, че не се е присъединила към съвместното изявление на Франция, Германия и Италия, осъждащо решението на Доналд Тръмп, което разклаща устоите на сътрудничеството между страните в света за ефективна и навремена борба с климатичните промени.

Германският канцлер Ангела Меркел междувременно заяви, че страната й ще запази ангажиментите си по Парижкото споразумение и след решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ. По думите й документът е "крайъгълен камък" в усилията за опазване на околната среда, предаде Ройтерс.

В кратко изказване пред германския парламент Меркел каза, че няма връщане назад от поетия през 1997 г. с Протокола от Киото път, който е продължил с "историческото" Парижко споразумение.

"Нека всеки, за когото бъдещето на нашата планета е от значение, продължи по този път, за да постигнем успех в името на Майката Земя", каза тя, а депутатите й ръкопляскаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във