Банкеръ Daily

Свят

Критикуват Джонсън за неадекватна реч пред индустриалци

Британският премиер Борис Джонсън бе критикуван за неадекватната му реч пред Конфедерацията на британската индустрия, в която дълго говори за анимационния герой Прасето Пепа, бръмча като автомобил, цитира Ленин и се сравни с Моисей.

Речта на Борис Джонсън, който я прекъсна за около половин минута, сипейки странни извинения, докато се ровеше изгубен в записките си, бе окачествена от опозицията като "пълна каша". Опитът му да компенсира конфузното положение със шеги също не завърши добре.

Дори високопоставен източник от Даунинг стрийт призна, че бизнесът не е получил това, което е очаквал. Ед Дейви от Либералдемократическата партия каза, че бизнесите плачат да чуят някаква яснота за бъдещето, а вместо това са получили разказ за Прасето Пепа.

Борис Джонсън използва известния анимационен сериал като пример за успешен бизнес, разказвайки надълго как е посетил със жена си и сина си увеселителния парк Peppa Pig World. Но той не спря дотук.

Обяснявайки, че правителството не може да оправи всичко и че „истинският двигател на растежа не е правителството, а енергията, динамизмът и оригиналността на частния сектор“ Джонсън, който е бил автомобилен кореспондент, след това направи сравнение на електрическите автомобили с тези, които са на гориво, и си послужи със звукова илюстрация.

След това по повод на плана му от 10 точки за подкрепа на бизнеса да се превърне в „зелен“ в бъдеще той се сравни с Моисей. "Той слезе от Синай и предаде на длъжностните лица новите 10 Божи заповеди", каза премиерът . И накрая напълно изненадващо за лидер на торите Джонсън си послужи с цитат на Ленин.

"Някога Ленин е казал, че комунистическата революция е съветска власт плюс електрификация на цялата страна. Е, колебая се да цитирам Ленин пред Конфедерацията на британската индустрия, но задаващата се индустриална революция е зелена енергия плюс електрификация на цялата страна", заключи британският премиер.

Запитан по-късно от журналисти какво смята за речта си, Джонсън коментира лаконично: "Мисля, че хората разбраха голяма част от нещата, на които обърнах внимание, и че речта премина много добре".

Facebook logo
Бъдете с нас и във