Банкеръ Daily

Свят

Критики заляха интернет, защото чернокожа актриса играе Ан Болейн

Джоди Търнър-Смит
S 250 fed4ac8f 0d01 4f9b 920f d38e38b469ae

Вълна от критики заля социалните мрежи, защото чернокожа актриса играе Ан Болейн. Нов сериал, посветен на една от най-популярните и драматични истории в английската история - тази на крал Хенри VIII и Ан Болейн, тръгва от 31 май по британската телевизия "Канал 5". 

Главната роля се изпълнява от чернокожия модел и актриса Джоди Търнър-Смит. Сериалът ще проследи  последните дни на съпругата на краля преди да бъде екзекутирана по обвинение в измяна. Болейн е втората от общо шестте съпруги на Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I. След като ражда Елизабет две неуспешни бременности. Тя не успява да роди на краля син, затова Хенри VIII отново си търси жена. Хенри избира Джейн Сиймур. За да се освободи от брака си с Ан Болейн, Хенри нарежда да се проведе разследване срещу нея. Ан е обвинена във вещерство, кръвосмешение, изневяра, предателство, заговор срещу краля и е осъдена и обезглавена в Крепостта на Лондон  през май 1536 г. Женитбата на Ан с Хенри VIII и нейната екзекуция са само началото на голяма политическа и религиозна промяна, която се нарича английска Реформация.

По сценарий Ан Болейн хвърля феминистка светлина върху последните месеци от живота си, преосмисляйки борбата си с патриархалното общество на Англия по времето на Тюдорите. 

Критиките в социалните медии са насочени не срещу цвета на кожата на Джоди Търнър-Смит, а срещу факта, че Ан Болейн е историческа личност и не е чернокожа, затова е недопустима подобна "политическа коректност". Според критиците продуцентите са прекалили, освен това няма смисъл да се пренаписва историята. Опасенията са, че много млади хора или незапознатите с британската история могат грешно да интерпретират историческите събития от средата на XVI век, защото образът на кралицата не се препокрива с истината. Някои дори си шегуваха, че тъй като Болейн е обезглавена, ще появят твърдения, че това е расистка проява. 

В предишни екранизации на тази част от английската история Болейн е била играна от Натали Портман и Натали Дормър. 

В интервю за Deadline през 2020 г. режисьорът Хедъруик Търнър сподели, че Търнър-Смит е идеална за ролята: „Джоди е истинска кралица. Тя е привлекателна и има изключително достойнство, което е така необходимо за ролята."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във